Yüksek dozda K vitamini içeren gıdalar: Lahana, ıspanak, pazı, maydanoz, semizotu, kıvırcık, marul, leblebi, karaciğer, yeşil çay, brokoli, brüksel lahanası, şalgam, balık yağı.
Orta dozda K vitamini içeren gıdalar: kuşkonmaz, karnabahar, peynir, bezelye, kahve, avokado.
Düşük dozda K vitamini içeren gıdalar: Kırmızı et, tavuk, yumurta, süt, ekmek, tereyağı, havuç, kereviz, mısır, yeşil fasulye, soğan, pirinç, domates, patates, biber, yerfıstığı, bal kabağı, elma, portakal, çilek.
Unutmayalım ki K vitaminini diyetten tamamen çıkarmamız mümkün değil aşırıya kaçmadan tüketilmeli. Çünkü normal bir bireyin de günlük K vitamini ihtiyacı 90-120 mcg. civarındadır.
Elma, armut, ayva, sebzelerden salatalık ve kabağı kabuksuz yiyiniz. Meyvelerin kabuk kısımları ve sebzelerin dış yaprakları iç yapraklarına oranla 3-6 kat daha fazla K vitamini içermektedir.
Tahıllar (buğday, arpa, yulaf, kepek içeren ekmek, pilav, makarna gibi), kırmızı et, tavuk, yumurta, süt, tereyağı, havuç, kereviz, mısır, soğan, pirinç, domates, patates, yerfıstığı, bal kabağı, meyvelerin etli kısımları (elma, portakal, şeftali, çilek, muz, karpuz) K vitamininden fakirdir, serbestçe tüketilebilir.
Kan sulandırıcı kullanan hastalar greyfurt, kızılcık veya greyfurt suyu tüketmemelidir.
Aşırı zencefil, mango, sarımsak, yeşil çay (haftada 1 ) tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Kan sulandırıcı etkisinden dolayı acı biber kullanılmamalıdır.
Soya fasulyesi, soya ve kanola yağı K vitamini içeriği yüksekliğinden dolayı kullanılmamalıdır.
Avokado ve kiraz tüketilmemelidir.
Omega-3 içeren balık yağı tabletleri yerine haftada 1 kez balık tüketilmelidir.
Koenzim Q10, bromelain, omega-3 takviyesi, glukozamin, vitamin C, ginkgo biloba, ginseng, sarı kantoron, E vitamini gibi bir çok takviyenin de ilaçla etkileşime girebileceği bilinmektedir. Eğer takviye alıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Papatya, melek otu, solucan otu, keten tohumu, at kestanesi, tekesakalı, kavak tomurcuğu, zerdeçal, aslankuyruğu gibi bitkilerin pıhtı önleyici ilaçların etkisini arttırıp kanamaya neden olabileceği bildirilmektedir. Bu bitkilere ve besinlere mutlaka dikkat edilmelidir.
Alkol ilaç yanıtını etkileyip kanama riskini arttıracağından kullanılmamalıdır.
Günlük tavsiye edilen miktarlardan daha yüksek ek takviye E, A,C vitamini içeren tabletlerin kullanımı önerilememektedir.
Yoğurt ve kefirde bulunan faydalı bakteriler bağırsakta K vitamini yapımını artırarak ilaca ters etki gösterebilirler. Bu sebeple kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin bol yoğurt tüketmesi ya da probiyotik destek kullanmaları sakıncalıdır.