Ülser (yara veya oyuk), yüzeysel dokuları tahrip eden bir inflamasyona bağlı gelişen, genellikle mide ya da duedonumun iç yüzeylerinde görülen lezyondur. Ülser sindirim sisteminde başlıca iki alanda oluşur: Midenin ince bağırsakla birleştiği yer olan duedonumda ve midenin kendisinde. Bu alanlar yediğiniz besinlerin sindirilmesine yardımcı olan güçlü asitler ve enzimler içerir.
Helicobacter Pylori Nedir?
Helicobacter pylori (kısaca H. Pylori ) mideyi kaplayan yapışkan mukus salgısını üreten hücrelerin alt tabakasında yaşayan bir bakteri, bir tür mikroptur. H. Pylori infeksiyonu bugün gastrik ülserin (mide iç yüzeyinin inflamasyonu) en sık nedeni olarak kabul edilmektedir. Mide ve ince bağırsak ülseri ile bazı mide kanseri türlerinin oluşumunda önemli rol oynamaktadır.
H. Pyloriye bağlı hastalıklar dünyadaki en yaygın hastalıklar arasındadır.
Sık Görülen Ülser Semptomları
Sıklıkla yemeklerden 1-3 saat sonra veya geceleri mide bölgesinde oluşan yanma hissi, kramplar veya açlık ağrısı.
Yemek yemekle düzelen veya artan ağrı.
Bulantı ve kusma.
Siyah renkli katrana benzeyen veya kanlı dışkılama (melena) ülserin kanadığı anlamına gelir.
İnsanlar H. Pylori Bakterisini Nasıl Alır ve Başkasına Bulaştırır?
H.Pylori varlığı tespit edilen kişiler bu bakteriyi genelde çocuklukta, muhtemelen diğer çocuklar veya aile üyelerinden alır. Bulaşma genel hijyen kurallarına uyulmaması ( ortak bardak, çatal, kaşık kullanımı) veya mide içerisine temas ( kusmak ile temas) ile gerçekleşir. H. Pylori bir kez bulaştığında, belli antibiyotiklerle tedavi edilmediği takdirde yaşam boyunca midede kalır.
H. Pylori Nasıl Tedavi Edilir?
H. Pylori infeksiyonu, proton pompası inhibitörleri ve antibiyotiklerle tedavi edilir. Tedavide ilaçlar genellikle sabah ve akşam kullanılır. Tedavi süresi 7 ile 14 gündür.
Tedavi Sırasında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Mide asit düzeyini artıran ilaçlardan kaçınmak gerekir. ( Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar vs.)
Sigara, alkol, kafeinli içecekler, baharatlı yiyecekler, çikolata, çay, kafeinli veya kafeinsiz kahve tüketiminden uzak durmak gerekir.
Gece geç saatlerde yemek yenmemelidir.
Tuvalet kullanımı sonrası ve yemek öncesinde eller mutlaka yıkanmalıdır.